Over mij

Als kind van nog geen 7 jaar maakte ik mijn eerste boekje, een Sinterklaasverhaal met illustraties van eigen hand. Computers waren toen nog science fiction, dus op de typemachine van mijn vader heb ik het verhaal keurig (nou ja, voor mijn leeftijd dan) met doorslagpapier uitgetypt op losse velletjes, waar ik met behulp van nietjes een boekje van maakte. De oplage was 5 exemplaren, waarvan er bij mijn weten maar één de tand des tijds heeft doorstaan. Elk boekje werd handmatig van tekeningen voorzien. Kopieerapparaat? Bestond ook nog niet.

Ik heb daarna meer van dat soort boekjes gemaakt, maar ik heb geen idee waar die zijn gebleven. Het was een serietje, allemaal op hetzelfde formaat, ongeveer A5. En laat dat nu net hetzelfde formaat zijn als het eerste ‘echte’ boekje dat ik als Pear Productions uitgaf! ‘Kamper Uiensoep’, lollige verhaaltjes over Kampen. Het verscheen in 2000 en in totaal, met een aantal herdrukken, zijn er zo’n 5000 van verkocht. Een hele verbetering dus.

Nu was het niet bepaald mijn eerste boekje. Ik schrijf graag en heb dan ook behoorlijk wat ‘schrijfwerk’ op mijn naam staan. Vaak anoniem of onder schuilnaam, maar ook met de naam van iemand anders eronder, want op school schreef ik al – met veel plezier- opstellen voor anderen. O ja, dan was er ook nog de schoolkrant.

Ik deed vertaalwerk, publiceerde bij een ‘alternatieve’ uitgeverij een spannend jongensboek. Typisch begin jaren ’70, gestencild en met een soort kleefpasta als rug. Ik wil er om esthetische en artistieke redenen eigenlijk niet meer aan herinnerd worden. En ik schreef gedichtjes!

In 1971 heb ik samen met mijn broer Nico muziekuitgeverij REBA Productions opgericht. Hij zorgde voor fantastische lesmethodes en het hele muziekgedeelte, ik deed alle tekst die er in de boeken kwam. Ik verzorgde ook een tijdlang de illustraties, tot ik er achter kwam dat ik dat beter aan vakmensen kon overlaten. Bij REBA Productions kon ik weliswaar behoorlijk mijn ei kwijt (ruim 800 uitgaven!) maar daarnaast bleef ik andere dingen schrijven en werd ik vaak gevraagd voor brieven, gelegenheidsgedichten, columns, korte verhalen en zelfs autobiografische verhalen die ik als ghostwriter voor anderen opschreef. Dat leverde boekenbonnen op of een schouderklopje, maar ik begreep dat ik daar op die manier niet mee kon doorgaan.

In 1977 heb ik Pear Productions opgericht (voor wie het nog niet heeft begrepen: P-R op z’n Engels, mijn initialen), om die extra werkzaamheden te stroomlijnen. Maar REBA Productions maakte een stormachtige groei door en slokte al mijn tijd op, waardoor Pear een beetje in het slop raakte. Totdat ik dus in 2000 ‘voor de grap’ dat boekje maakte en meteen daarna ‘Sinterklaas in Kampen’, met de hilarische herinneringen van Jan Karel, een goede vriend die jarenlang stads-Sinterklaas was geweest. Al snel volgden ‘Het goud van Kampen en ‘De schat van de Sassenpoort’, stripverhalen met Kim & Eddy, en de eerste delen van de ‘Mo, Jade en Plakapong-reeks’ van Paul Geerts. Het hek was van de dam.

Nu ik het inmiddels iets kalmer aan mag doen, vind ik eindelijk weer tijd voor wat ik zo graag doe: Schrijven! Stripscenario’s, kinderboeken, verhalenbundels, artikelen, light verse! En boeken maken! Anderen begeleiden in het schrijven en uitgeven van een eigen boek, van idee tot gedrukt exemplaar. Als coach, redacteur of zelfs als anonieme ghostwriter. Want wat is er nu leuker dan schrijven?

Wil je hier meer over weten? Stuur dan een e-mail naar   info@pear-productions.com

Aan het werk onder het toeziend oog van Ridder Dolf en mijn hond Yara
(Foto: Paul van der Wal)